Op de hoogte gehouden worden?
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws / Arbeidsmarkt / 25 september 2018

ArbeidsmarktInZicht opvolger arbeidsmarktdashboard

ArbeidsmarktInZicht.nl is de toepasselijke naam voor de opvolger van het arbeidsmarktdashboard. Sneller en gebruiksvriendelijker dan voorheen biedt het platform inzicht in regionale arbeidsmarktontwikkelingen, met tekst en uitleg bij cijfers en grafieken, en op de homepage de laatste trends. Inloggen hoeft niet. “Nieuwskoppen laten zich eenvoudig scannen. En stuit je op iets interessants, dan kun je daar vervolgens dieper induiken, tot de brondata aan toe”, vertelt Jeroen Meuwissen, projectleider van ArbeidsmarktInZicht.

“Uit gebruikersonderzoek het afgelopen jaar kwam sterk de behoefte naar voren aan meer duiding van data. Niet iedereen is even cijfermatig ingesteld. Daar springen we nu op in met content voor de snelle lezer, in de vorm van nieuwsberichten en verhalen. Het oppikken daarvan door nieuwssites en delen via social media draagt bovendien bij aan een groter bereik”, aldus Meuwissen die blij is met eerste enthousiaste reacties op de vernieuwingen.

Eruit halen wat erin zit

De basis van ArbeidsmarktInZicht is nog altijd een unieke bundeling van realtime arbeidsmarktinformatie uit bronnen zoals CBS, UWV, SBB, LISA en Jobfeed en de mogelijkheid om daar gewenste arbeidsmarktinformatie uit te destilleren. “In de praktijk werd er echter niet helemaal uitgehaald wat erin zit. Het was allemaal iets te technisch ingestoken. ArbeidsmarktInZicht.nl maakt het de gebruiker een stuk gemakkelijker. Er is al een hoop voorwerk gedaan. Je vindt er op de regio toegespitste nieuwsedities, dat wil zeggen: voor de deelnemende provincies Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Drenthe en Overijssel. En op termijn is de ambitie om nog lokaler in te zoomen. Verder leiden verschillende ingangen naar relevante data: behalve door te filteren op thema’s, kom je bijvoorbeeld waar je wezen moet met doorklikken op een artikel of visual.”

Landelijke dekking

‘InZicht’ De nieuwe versie was aanleiding voor Overijssel om, vanuit de behoefte aan een eigen arbeidsmarktdashboard, als vijfde provincie aan te sluiten bij ArbeidsmarktInZicht. Daarmee komt ook een landelijke dekking ‘InZicht’. Ondertussen staat ArbeidsmarktInZicht open voor heel Nederland. “Iedereen kan er op, zonder account. We laten graag zien wat de mogelijkheden zijn en hopen dat de overige provincies volgen. Hoe groter het systeem, hoe krachtiger het instrument.”

Over ArbeidsmarktInZicht

ArbeidsmarktInzicht is het vervolg op het in 2015 gelanceerde arbeidsmarktdashboard: een initiatief van zes regio’s in Zuidoost-Nederland en de provincies Brabant en Limburg, verenigd in Brainport Network. Doel is het beschikbaar maken van actuele, transparante arbeidsmarktinformatie die binnen en tussen regio’s dialoog en samenwerking stimuleert. Denk daarbij aan actie vanuit overheden, onderwijs, ondernemers en werknemers.

Op de nieuwe site zijn al nieuws en de eerste grafieken opgenomen. Eind oktober 2018 komt het publieke dataportal met de bijbehorende filters op o.a. thema’s en regio’s online.

Kijk op www.arbeidsmarktinzicht.nl

Meer nieuws