Op de hoogte gehouden worden?
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws / Kapitaal / 2 juli 2018

‘Financieringstafel helpen bedrijven die op wereldschaal een rol spelen’

Bedrijven krijgen weer makkelijker toegang tot kredieten en kapitaal, maar er is geen enkele reden om achterover te leunen. Dat was in kort bestek de boodschap van Harry Hendriks, kartrekker op het thema Kapitaal, voor de aanwezigen bij het Kastelenoverleg.

De afgelopen jaren bleek dat met name starters en doorgroeiers moeite hebben om aan geld te komen. Banken (die vanwege de kredietcrisis wel wat anders aan hun hoofd hadden), financiers en investeerders lieten het vanwege de risico’s afweten. Volgens Hendriks is het financieringsklimaat door de sterke economische groei de laatste tijd sterk verbeterd. ‘Bij de grote en middelgrote bedrijven gaat het goed. En behalve de banken zijn er ook steeds meer fondsen en andere kredietverstrekkers op de markt actief geworden’.  

Toch plaatste hij ook een kritische kanttekening. ‘Het MKB blijft een zorgenkind. De kredietverlening aan dit segment liep de afgelopen drie jaar terug van 145 naar 125 miljoen Euro.’ Verheugend is het daarom volgens de kartrekker dat de in Brainport Network uitgedachte Financieringstafels een deel van dit gat kunnen opvullen. Daarin werken banken, de BOM, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en overige financiers samen om ‘doorgroeiers’ die moeite hebben kapitaal binnen te halen, vooruit te helpen. ‘Het is een succesvol instrument. We hebben bedrijven geholpen die nu op wereldschaal een rol spelen’, aldus Hendriks. Het blijkt inmiddels dat de Financieringstafels in steeds meer regio’s worden ingezet om innovatieve groei ondernemingen bij te staan in hun zoektocht naar kapitaal. ‘West-Brabant, Groningen en Overijssel willen er ook al mee aan de slag. Het wordt een olievlek.’ Volgens Hendriks blijft het zaak voor de regio om het thema Kapitaal bij overheid en politiek zo hoog mogelijk op de agenda te houden. ‘Kennis is de grondstof voor de toekomst. Als je daar in Nederland  écht werk van wil maken kom je vanzelf uit bij Brainport Network.’    

 

Meer nieuws