Op de hoogte gehouden worden?
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws / Kapitaal / 6 mei 2019

Jonge tech-bedrijven uit Eindhoven en Helmond mogelijk nieuwe parels van de effectenbeurs

EINDHOVEN/HELMOND – Technologie is sexy, ook onder beleggers. Euronext bereidt jonge tech-bedrijven als Lightyear,  SendCloud en Ioniqa voor op een mogelijke beursgang.

Bij de start van het TechShare-programma van Euronext verzamelden deelnemers zich voor de gongslag op de Amsterdamse effectenbeurs, met Qurein Biewenga (tweede van rechts op de achterste rij) en Bas Smeulders (geheel rechts op de eerste rij). © Euronext

Philips, ASML en Neways krijgen op de Amsterdamse effectenbeurs over een aantal jaren mogelijk regionaal gezelschap. Van jonge, snelgroeiende technologiebedrijven. Misschien het Helmondse Lightyear, dat een personenauto die rijdt op zonne-energie ontwikkelt. Of SendCloud, dat vanuit Eindhoven internationaal groeit met software voor webshops voor het verzenden van pakketjes. Een andere kandidaat is Ioniqa Technologies, een bedrijf dat van plastic nieuwe zuivere grondstoffen maakt.

Beursnotering

De regionale tech-bedrijven nemen deel aan een Europees educatief programma van Euronext, het bedrijf dat de effectenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Dublin bestiert. De 135 internationale deelnemers van deze vierde jaargang krijgen inzicht in wat bij een beursnotering komt kijken.

,,Het is voor ons een nieuwe wereld die we onderzoeken”, vertelt Qurein Biewenga van Lightyear, voorafgaand aan een bijeenkomst met andere deelnemers in Amsterdam. In het gebouw van het beursgenoteerde bedrijf Flow Traders krijgt de financieel bestuurder van Lightyear uitleg over communicatie met aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Ook ondernemingsfinanciering uiteraard en juridische aspecten komen aan de orde in het – gratis – programma. Deelnemers kunnen zich voor advies over specifieke onderwerpen laten coachen door partners die aan het TechShare programma zijn verbonden.

Van presentaties van Flow Traders en andere beursjongeling Takeaway stak Biewenga veel op. ,,Het is belangrijk om je in een vroege fase te oriënteren op een mogelijke beursnotering. Zo weten we wat we de komende jaren moeten doen.”

De jonge bedrijven leren ook van elkaar. Ze wisselen ervaringen uit, bijvoorbeeld tijdens tweedaagse trainingen op business opleidingen dit jaar in Parijs en Lissabon die onderdeel zijn van het programma. Biewenga: ,,Tijdens een strategische sessie kwam ik in contact met een Zwitsers bedrijf. Dat wil in een jaar tijd van 30 naar 120 man groeien. Dat is een periode die we als Lightyear net achter de rug hebben en waarover ik adviezen heb kunnen geven. Een andere deelnemer had al 30 tot 40 miljoen euro aan investeringskapitaal opgehaald. Nu wij in die fase zitten, kunnen we leren hoe we dat moeten oppakken.”

Lightyear (130 medewerkers) beschouwt een beursnotering als een ‘optie om open te houden’. ,,We hebben een missie: impact maken in de wereld. We hebben kapitaal nodig om onze voorsprong op de markt te behouden. Om onze missie versneld te bereiken, is een beursgang een mogelijkheid. Het is niet een middel om te cashen of zo.”

Beursbedrijf Euronext wil een platform zijn voor zowel grote internationale ondernemingen als voor kleine bedrijven, zegt hoofd noteringen René van Vlerken. De beurzen in de Eurozone willen aantrekkelijk zijn voor wereldwijd opererende investeerders. ,,Die zijn naar dit soort snelgroeiende technologiebedrijven op zoek”, weet Van Vlerken.

Zuidoost-Nederland onderbelicht

Onder de deelnemers aan TechShare zijn achttien bedrijven uit Nederland. Zes daarvan zijn afkomstig uit Zuidoost-Brabant: behalve Lightyear, SendCloud en Ioniqa zijn dat Ibis Power, Additive Industries en Smart Photonics. Volgens Van Vlerken is ‘de regio Zuidoost-Nederland in het verleden onderbelicht geweest’. ,,Terwijl het een steeds belangrijkere regio wordt voor Europa. Daar moeten we ons als beursplatform bewust van zijn.”

Een van de 80 partners  in TechShare is Brainport Network, een samenwerkingsverband van zes regio’s in Brabant en Limburg. ,,Een van onze doelen is om meer kapitaal naar de regio te krijgen om de groei van bedrijven te ondersteunen”, verklaart Carina Tielemans van Brainport Network.

Kapitaal ophalen via een beursgang is een van de mogelijkheden voor de jonge bedrijven. Voor SendCloud (100 medewerkers) is zo’n beursgang ‘ in de afgelopen twee jaar wel een ambitie geworden’, maakt  mede-oprichter en bestuurder Bas Smeulders duidelijk. Tot nu toe heeft het bedrijf in een aantal financieringsrondes bij investeerders groeikapitaal kunnen verwerven. In deze fase waarin het wil  doorgroeien in Europa volstaat dat. ,,We hebben de ambitie om in de toekomst naar de Verenigde Staten en China te gaan. Dan zouden we een beursgang kunnen doen.”

Koudwatervrees

Het programma van Euronext heeft wat koudwatervrees voor een beursnotering weggenomen bij deelnemers. ,,Het voelde als een hele grote stap. Nu weten we dat het over drie, vier jaar realistisch kan zijn”, zegt Smeulders. ,,We zien meer de voordelen, zoals de zichtbaarheid voor grote klanten en voor de werving van nieuwe medewerkers.”

Voor Ioniqa Technologies lijkt de beurs nog ver weg, denkt directeur Tonnis Hooghoudt. Ioniqa (40 medewerkers) is nog volop bezig met de lancering van zijn technologie om van plastic afval weer voedselverpakkingen te maken.

Hooghoudt wil alert zijn op de risico’s die een bedrijf loopt als het te vroeg naar de beurs gaat.  Als de wind tegenzit en de beurskoers instort dan dreigt een financieringsprobleem, weet de oprichter. ,,We willen voorbereid zijn op een beursgang, maar we hebben geen concrete plannen. Een beursgang zou niet de rust in de tent geven die we hebben met onze huidige financiering. Aan de andere kant: stel dat het met onze technologie net zo hard gaat als met elektrische auto’s?”

Bron: Eindhovens Dagblad

Meer nieuws