Op de hoogte gehouden worden?
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws / Europa / 22 oktober 2019

Masterclass Accelerator voor Innovatie: hoe win je deze ‘Oscar’ voor innovatieve hightech business?

 

“Een unieke regeling, tailor made for jonge hightech bedrijven. En net zo belangrijk als het geld is de bijbehorende coaching – Brussel beschikt namelijk over een netwerk van topexperts op het terrein van innovatie”, zo prijst TU/e topman Robert-Jan Smits de EIC Accelerator aan die hij op waarde kan schatten, gezien zijn achtergrond ook als directeur-generaal Research en Innovatie van de Europese Commissie. Graag helpt hij een serie van Masterclasses onder de aandacht te brengen voor het kansrijk indienen van een subsidieaanvraag, verzorgd door Brainport Network en RVO. Inschrijven kan nog: voor 30 oktober op TU/e.

EIC Accelerator – waarbij EIC staat voor European Innovation Council – is de nieuwe naam van het SME instrument fase 2 binnen het Europese Horizon 2020 subsidieprogramma, bedoeld voor innovatieve hightech mkb-bedrijven die (tenminste) Europees gaan opschalen. Nieuw is bovendien de mogelijkheid om naast een subsidie tot € 2,5 miljoen, aandelenkapitaal te verwerven ter waarde van maximaal € 15 miljoen. Kortom, niet niks. Voor gelukkigen die gehonoreerd worden met een ‘grant’ en/of equity geldt dat als het winnen van een prijs, qua prestige te vergelijken met een ‘Oscar’.

Gekeken naar de vele veelbelovende scale-ups in Zuidoost-Nederland zoals te vinden in het Scale-up Dashboard van Brainport Network, afgezet tegen ‘namen op de lijst’ van bedrijven die een Horizon 2020 aanvraag hebben ingediend of gekregen, leert een snelle analyse: er is slechts een kleine overlap. Reden voor Brainport Network om samen met de Rijksvoorlichtingsdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) Masterclasses te organiseren voor ondernemers die overwegen werk te maken van de EIC Accelerator of al bezig zijn met een projectvoorstel.

“Een prima initiatief”, vindt Robert-Jan Smits. “Het gaat om een niet te missen instrument voor een specifieke, belangrijke doelgroep: jonge hightech bedrijven, met de ambitie en potentie om groot te worden door het realiseren van hun droom binnen een internationale niche-markt. De EIC Accelerator helpt voorkomen dat ze stranden in de ‘valley of death’ die veel snel-groeiende bedrijven tegenkomen. Het krachtige is dat financiële ondersteuning samen gaat met het verstrekken van mentorship, in de vorm van coaching op hoog niveau. Bijvoorbeeld op het gebied van IPR.”

Hoe te ‘winnen’?

Gwendolynn Bos-Grootaers van RVO.nl over de inhoud van een Masterclass: “We starten kort met een uitleg van de regeling, waarna we over gaan naar het helder krijgen van: kan ik ‘winnen’ en dus indienen? Ben ik nog te vroeg? Of past het instrument precies bij mij? Het is belangrijk een weloverwogen keuze te maken, gezien de tijd en inspanning die de subsidieaanvraag kost. Ben je de fase van businessidee en prototype voorbij (TRL6 of hoger), en voldoe je aan verdere voorwaarden, dan is het zeker de moeite van het proberen waard. Vervolgens gaan we uitgebreid in op de invulling van de aanvraag. Door het maken van een pitch presentatie, in steekwoorden, behandelen we de hoofdlijnen van jouw verhaal en zie je direct op welke onderdelen je nog werk moet verzetten. Tevens geven wij bruikbare tips, bijvoorbeeld zinnetjes die je juist wel of juist niet moet opnemen. Het belangrijkste is dat ‘alles klopt’ en dat de financiële cijfers matchen met de plannen. Eigenlijk is de voorbereiding hetzelfde als bij een investeringsronde. Tenslotte proberen we een winnaar van deze subsidie uit te nodigen, om ervaringen te delen.”

Tekenen met het EIC Fund

Wat het – “hele nieuwe, hele mooie” – equity gedeelte betreft: “Er is een speciaal fonds opgericht, het EIC fund, om een blended finance pilot uit te voeren, waarbij je naast de subsidie ook aanvullend investeringsgeld op kunt halen tot een maximum van € 15 miljoen. De Europese Commissie heeft als uitgangspunt dat deze financiering uit een consortium komt van de EIC Fund en investeerders uit de markt die de waardering uitvoeren.

Meer informatie en inschrijven

Voor meer informatie over de Masterclass en de EIC Accelerator:

Gwendolynn Bos-Grootaers
National Contact Point H2020 SME Instrument
Tel.: + 31 (0)6 112 744 79
www.rvo.nl/subsidies-regelingen/speciaal-mkb-instrument-horizon-2020

Of neem contact op met programmamanager Murk Peutz: m.peutz@brainportnetwork.nl

Direct inschrijven voor de masterclass 30 oktober op TU/e kan bij m.heijmen@brainportnetwork.nl