Op de hoogte gehouden worden?
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws / Arbeidsmarkt / 7 oktober 2018

Techniekcoalitie: naar een competentiegerichte bedrijfscultuur

Bij Swanenberg Hydraulic Systems in Helmond ging het roer om: medewerkers hebben er geen traditionele functies, maar rollen. Dat kan en dat werkt, laat ondernemer Laurens Swanenberg zien. De Metaalunie, FME en Uneto-Vni, verenigd in de Techniekcoalitie, stellen zich tot doel: 500 techniek/maakbedrijven in Brabant en Limburg net zo competentiegericht maken. Dat met de inzet van beschikbare landelijke middelen die in de regio op hun plek moeten komen. Brainport Network fungeert als ingang naar relevante regionale netwerken. Aan het woord: Laurens Swanenberg en Anke Meuffels die vanuit de Metaalunie betrokken zijn bij de Techniekcoalitie.

Aan orders geen gebrek in de huidige economie, des te meer aan vakbekwaam personeel. “Daarom is het noodzakelijk dat je investeert in de mensen die je in huis hebt en ze zo efficiënt mogelijk inzet”, vertelt Laurens Swanenberg. Zijn bedrijf, dat klantspecifieke hydraulische systemen maakt, zit in een transitie naar een zelfsturende organisatie. Los van functies hield hij met alle medewerkers een inventarisatie: wat zijn ieders talenten? Wie wil wat op zich nemen? Ingegeven ook door gezondheidsproblemen, gaf hij hen meer verantwoordelijkheden. “Een geluk bij een ongeluk. Nu word ik niet meer opgezogen door operationele zaken en kan ik me concentreren op de visie en strategie.”

Teamverband

Werknemers krijgen alle kansen om zich te ontwikkelen. “In de praktijk, aangevuld met theoretische bijscholing, goed voor een certificaat. Ook leggen we bijvoorbeeld taken bij hen neer als de aankoop van een bedrijfsauto of de implementatie van een softwarepakket. En een klant of project begeleiden? Prima.” Op basis van benodigde competenties wordt rond elke klantvraag of project een team samengesteld. “Problemen worden in teamverband opgelost. Voor minder ervaren mensen een mooi leermoment. Zo hebben we onlangs een paar nieuwe monteurs aangenomen die zich al heel goed ontwikkelen. En klanten waarderen het directe contact met de werkvloer. We hebben een trouw klantenbestand.”

Veranderplan

Anke Meuffels is blij met Laurens Swanenberg. “Een inspirerend voorbeeld als het gaat om talent optimaal benutten en carrièreperspectief bieden door te  investeren in Leven Lang Ontwikkelen – nu nog 500 ‘Swanenberg bedrijven’ erbij!” Dat begint met awareness creëren bij ondernemers en werknemers om hen vervolgens concreet te ondersteunen bij verandertrajecten, legt ze uit. “Als Techniekcoalitie staan we in nauwe verbinding met werknemersorganisaties en scholingsfondsen, en vanuit die samenwerking hebben we van alles te bieden: advies, hulp bij het maken van een veranderplan en een scholingsplan, plus ontwikkel- en opleidingsbudget.”

Actie in de regio

Meuffels benadrukt dat de Techniekcoalitie vraaggericht wil opereren. “We sluiten graag aan op bestaande actie in de regio, bijvoorbeeld vanuit ondernemerskringen en triple helix netwerken waar een competentiegerichte arbeidsmarktaanpak al op de agenda staat. In Brainport Network hebben we wat dat betreft een partner met een overview van wat er allemaal al gebeurt.” De plannen van de Techniekcoalitie zijn ook opgenomen in de New Deal vanuit Brainport Network en in beleid van de provincies Noord-Brabant en Limburg. “Uiteindelijk willen we landelijke, regionale en provinciale krachten bundelen – op naar voldoende vakmensen die excelleren in de praktijk!”

Meer informatie? De Techniekcoalitie uitnodigen bij een bijeenkomst?

Neem contact op met Anke Meuffels: Meuffels@metaalunie.nl